Med skruemaskinen i hånden: Erhvervspraktik banede vejen for en læreplads

Hjertet sprang et par slag over den dag, Jonas Havlykke afleverede sin ansøgning om at blive lærling hos Idebyg i Nykøbing Falster. Han havde lavet en video, hvor han filmede et af sine gør-det-selv-projekter. Som CV havde han snittet en hammer som key hanger og indgraveret virksomhedens navn.

”Det var vigtigt for mig, at ansøgningen ikke var magen til de andre i bunken. Som tømrer er det svært at få en plads som lærling, og det betød meget for mig, at jeg netop kom i lære hos Idebyg,” mindes Jonas Havlykke. Han kan stadig genkalde sig nervøsiteten, mens han ventede på svar på ansøgningen.

Hvad Jonas Havlykke ikke vidste var, at han næsten var selvskrevet til en læreplads. Få år tidligere havde han været i erhvervspraktik i Idebyg, hvor han gjorde sig særligt bemærket.

”Lige siden Jonas kom ind ad døren, har han kun overrasket positivt. Han spredte sin gode energi, og han var meget ansvarsfuld og kvalitetsbevidst af en erhvervspraktikant at være. Da jeg så videoansøgningen med det skur, som han havde bygget for sine forældre, var jeg blæst bagover,” griner ejeren af Idebyg, Johnny Hansen.

Skruemaskinen i hånden
Det stod ellers ikke snittet i træ, at Jonas Havlykke skulle være tømrer. Han var blandt de dygtigste elever i sin klasse i folkeskolen, og han legede længe med tanken om at blive tandlæge. Da han skulle i erhvervspraktik, havde hans mor researchet for ham og gav ham tre printede sider med oplysninger på forskellige virksomheder. Jonas Havlykke ringede til den øverste i bunken og fik hurtigt et ja fra Idebyg.

”Jeg har altid elsket at bygge, men når man er dygtig i skolen, ligger der en forventning om ikke at vælge håndværkervejen. Min erhvervspraktik hjalp mig på rette vej. Jeg var ude på flere opgaver, først på sygehuset i Nykøbing og så med en snedker ude at lave vinduer. Det var hver dag med skruemaskinen i hånden, og det var fedt”, smiler Jonas Havlykke.

Den gode praktikoplevelse fik Jonas Havlykke til at søge ind på EUX for både at få tømrer- og gymnasieuddannelsen. Nu vidste han, at hans vej skulle gå tilbage til Idebyg.

”En læreplads er noget helt andet end erhvervspraktik, og lærepladserne hænger ikke på træerne. Det var derfor, at min ansøgning skulle skille sig ud. Jeg tror dog ikke, at jeg havde turdet lave en så fræk ansøgning, hvis jeg ikke allerede havde kendt Johnny og virksomheden igennem min erhvervspraktik,” siger Jonas Havlykke.

En livsnerve
For en virksomhed som Idébyg er erhvervspraktik som en livsnerve. Johnny Hansen, der i dag ejer virksomheden, startede selv som erhvervspraktikant, før han blev arbejdsdreng og lærling i Idebyg. På den måde er erhvervspraktikken begyndelsen på en fødekæde for arbejdskraft til virksomheden.

”Det er vigtigt, at en virksomhed tager ansvar for sin egen fremtid. Når vi har erhvervspraktikanter, sammensætter vi en spændende uge, hvor vi giver praktikanterne smag for lys, luft og det kammeratskab, der er i virksomheden. Vi viser dem de gode løn- og arbejdsforhold, så de forhåbentligt får blod på tanden til mere, for vi mangler altid dygtige håndværkere,” forklarer Johnny Hansen.

Politisk er der også stort fokus på at øge sammenhængen mellem folkeskolerne, ungdomsuddannelser og arbejdsmarkedet. Et af initiativerne er Erhvervsplaymaker, som har skabt portalen www.jegskalipraktik.dk, der giver en oversigt over virksomheder, som tilbyder erhvervspraktik til de unge.

”Som ung skal man i dag træffe sit karrierevalg tidligt i livet. Derfor er det også vigtigt, at man tidligt får muligheden for at snuse til forskellige muligheder, så den unge træffer sit valg på så oplyst et grundlag som muligt,” siger Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

”Praktikportalen er genial. Det er en enkel og simpel indgang, som gør det overskueligt at finde en praktikplads. Familien er ikke nødt til at bladre alle virksomhederne igennem på De Gule Sider, men kan byde ind på en af de mange muligheder, der ligger på hjemmesiden. Hvem ville ikke gerne i en uges praktik i Lalandia, så man kunne have badebukser på i en hel uge? Eller måske hjælpe brygmesteren på Bryghuset Møn?” spørger Simon Hansen retorisk.

Hos Idebyg har man tre aktive opslag på portalen, og der er allerede kommet en ansøgning.

”Det giver rigtig god mening at have en portal for erhvervspraktik, for det gør indgangen meget nemmere og overskuelig,” afrunder Johnny Hansen.

Om ”Erhvervsplaymaker”
Erhvervsplaymaker er en del af Vækstprogram Lolland-Guldborgsund-Vordingborg, der sammen med de tre kommuner og erhvervsorganisationerne Vordingborg Erhverv og Business Lolland-Falster vil øge de unges kendskab og tilknytning til de lokale erhvervsliv. Målet er at sikre kvalificeret arbejdskraft til områdets i virksomheder i fremtiden og samtidig give de unge et større tilknytning til de lokale virksomheder og åbne deres øjne for landsdelens interessante karrieremuligheder.

Nyheder