Erhvervspraktik satte ansøgning om læreplads i sjette gear

Der løber benzin i den 16-årige Valdemar Sehesteds blodårer. Allerede i 7. klasse meldte han sig til gokart på Ungdomsskolen i Stege, og her tog Valdemar Sehesteds liv et skæbnesvangert sving, da han mødte sin lærer, Lasse Hansen. Ved siden af sin lærergerning er Lasse Hansen leder af Automester i Stege, møtrikkerne faldt på plads, og der var kemi mellem de to bilentusiaster.

”Det var fedt at møde en ekspert, der brænder lige så meget for biler og mekanik, som jeg selv gør. Han blev et forbillede for mig, så da jeg skulle i erhvervspraktik, spurgte jeg selvfølgelig Lasse, om der var mulighed for en plads på værkstedet til mig,” fortæller Valdemar Sehested.

Lasse Hansen var ikke længe om at sige ja til Valdemars forslag om praktik, for ifølge automesteren er der langt mellem de unge, der virkelig er motiverede for at arbejde som mekanikere.

”Det er let at finde unge, der har prøvet at køre på scooter, men unge, som har haft en skruenøgle i hånden, hænger ikke på træerne. Da Valdemar spurgte om muligheden for at komme i erhvervspraktik, var han nærmest selvskreven, for jeg havde set hans engagement i timerne på Ungdomsskolen, så det kunne kun blive en gevinst for vores virksomheder,” forklarer Lasse Hansen.

Under erhvervspraktikken arbejdede Valdemar Sehested næsten på lige vilkår med de ansatte. Han mødte ind kl. 7.30, var med på værkstedet og fik erfaring med at reparere biler. Om eftermiddagen var det mere praktiske opgaver for at holde værkstedet rent og pænt, som stod på Valdemar Sehesteds to-do-liste.

Et valg med hjertet
Valdemar Sehested og Lasse Hansen udviklede et fagligt venskab. Efter erhvervspraktikken blev Valdemar Sehested ansat som fejedreng i Automester, og han hjalp til, når der lige manglede en hånd på værkstedet. Uden for skole- og arbejdstid fik Valdemar Sehested til opgave at være mekaniker, når Lasse Hansen skulle køre gokart-turneringer.

Derfor blev Lasse Hansen også meget trist, da Valdemar Sehested fortalte, at han havde fået en læreplads som struktør efter afslutningen af 9. klasse.

”Det er rigtigt ærgerligt, når man har en dygtig dreng, der kører i sjette gear med sit håndværk, og at han så vælger en anden vej. Så vi satte os ned, talte tingene igennem, og jeg tilbød Valdemar at komme i mesterlære hos Automester,” husker Lasse Hansen.

Fra Valdemar Sehesteds sæde så det lidt anderledes ud. Han havde faktisk fire lærepladser at vælge imellem, men til sidst traf Valdemar Sehested beslutningen med hjertet.

”Det var lidt af et luksusproblem, men jeg valgte lærepladsen hos Automester, mens jeg er under uddannelse til personvognsmekaniker på CELF i Nykøbing Falster. Når det kommer til arbejdet i fremtiden, skal man ikke altid tænke på lønnen, man skal også vælge med hjertet,” siger Valdemar Sehested.

Inspirationen udefra
I Vordingborg Kommune har politikerne stort fokus på at øge sammenhængen mellem folkeskolerne, ungdomsuddannelserne og det lokale jobmarked. Et af initiativerne er Erhvervsplaymaker, som har skabt portalen www.jegskalipraktik.dk, der giver en oversigt over lokale virksomheder med tilbud om erhvervspraktik til unge.

”Praktikportalen er en god måde for de unge og deres forældre at finde vej igennem junglen af muligheder. En af de største udfordringer i folkeskolen er, at de unge er i tvivl om, hvad de kan bruge deres faglige viden til, og at de ikke kender indholdet af de forskellige jobs. Derfor er erhvervspraktikken helt essentiel, fordi det giver en vekselvirkning mellem skolen og det praktiske,” forklarer Anders J. Andersen, der er formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse i Vordingborg Kommune.

Den lokale politiker understreger, hvor vigtigt det er at få inspiration udefra til at gøre sine til- og fravalg i forhold til retningen i livet.

”Inspiration kommer udefra, og det er vigtigt at have et forbillede om én, man kan se op til. Selv var jeg i sin tid i praktik som revisor, og det var en spændende oplevelse, men jeg blev også opmærksom på, at det ikke var dét, som jeg skulle lave resten af livet. Dernæst er det vigtigt, at de unge tidligt prøver at være en del af et jobfællesskab, hvor andre er afhængige af én,” fortæller Anders J. Andersen, der er uddannet jurist.

Netop fællesskabet kan Valdemar Sehested nikke genkendende til hos Automester, og han har et råd til unge, der skal i erhvervspraktik eller finde en lærerplads.

”Tag ud for at tale med arbejdsgiveren. Det giver et indtryk af stedet og af fællesskabet på arbejdspladsen. Men det gør også, at du lettere bliver husket af chefen, og du får et bedre ry som ansøger. Man kan ikke forvente, at skolen klarer det hele,” siger Valdemar Sehested.

Nyheder